Oletko neurodivergentti, kuten autisti tai ADHD, tai epäiletkö, että saattaisit olla? Oletko aiemmin kokeillut terapiaa ilman, että se olisi todella toiminut? Ehkä siitä oli jonkin verran apua, mutta jokin ei vain tuntunut oikealta. Tai ehkä ajatus siitä, että sinua yritettäisiin ”korjata” tai ”parantaa”, tuntui epämiellyttävältä.
Neurodiversiteetti ja työelämän haasteet
Neurodiversiteetti vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, mutta erityisesti työelämään. Kyse ei ole pelkästään keskittymisen haasteista, vaan myös vaikeuksista impulssikontrollin, tunteiden säätelyn ja ajanhahmottamisen kanssa. Työtehtäviin keskittyminen, projektien aloittaminen ja loppuun saattaminen, tiedon priorisointi sekä ajan tehokas hallinta voivat olla erityisen haastavia. Nämä vaikeudet voivat johtaa ulkopuolisuuden tunteisiin sekä kokemukseen tuen ja ymmärryksen puutteesta työympäristössä.
Jos…
- Koet vaikeaksi navigoida monimutkaisessa ja vaativassa maailmassa
- Tunnet olosi lannistuneeksi toistuvien vastoinkäymisten takia
- Koet vaikeuksia ihmissuhteissa, vanhemmuudessa tai taloudellisissa kysymyksissä
- Koet, että on vaikea pysyä vauhdissa mukana
- Tunnet stressiä elämän jatkuvista vaatimuksista, kuten työstä tai opinnoista
- Kärsit pitkäaikaisesta uupumuksesta
- Tunnet itsesi ulkopuoliseksi, ikään kuin et aina sopisi joukkoon, esimerkiksi opiskelu- tai työympäristössäsi
- Koet jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta
…olet tullut oikeaan paikkaan.
Asiakkaideni palautteen perusteella yhteinen ymmärrys siitä, mitä tarkoittaa elää neurodivergenttinä neurotyyppisessä maailmassa, voi tehdä merkittävän positiivisen eron. Tämä auttaa heitä tuntemaan olonsa rennoksi ja tuntemaan, että heitä todella kuullaan ja ymmärretään. Tavoitteeni on tukea asiakkaitani heidän matkallaan kohti oman neurodiversiteettinsä ymmärtämistä ja hyväksymistä. Tämä matka alkaa luopumisella ulkoisista määritelmistä, jotka keskittyvät siihen, mitä he ”eivät ole”. Jatkuva vertailu neurotyypillisiin normeihin on usein psyykkisesti uuvuttavaa, erityisesti silloin, kun tuntee olevansa yhtä aikaa ”liikaa” ja ”ei tarpeeksi”.
Psykoterapia on löytömatka
Olen kanssakulkijanasi löytömatkalla kohti syvempää itseymmärrystä, itsemyötätuntoa ja myötätuntoa kokemuksiasi kohtaan, joissa et tullut ymmärretyksi tai kohtasit tuomitsevuutta ja ankaruutta – tai kun olet itse ollut tuomitseva ja ankara itseäsi kohtaan. Tällä matkalla sinulla on mahdollisuus löytää ja oppia tuntemaan itsesi juuri sellaisena kuin olet – ja ehkä jopa löytää myötätuntoa myös omia varjopuoliasi kohtaan. Syvemmän itseymmärryksen ja hyväksynnän myötä selkeytyvä käsitys omista haasteistasi ja vahvuuksistasi mahdollistaa toimivampien työkalujen kehittämisen sekä arjen haasteiden kohtaamiseen että tunteiden käsittelyyn – minne ikinä elämä sinua viekin.
Tällä psykoterapeuttisella löytöretkellä voi olla hetkiä, jolloin tuntee itsensä haavoittuvaksi. Juuri näissä hetkissä, kohdatessamme toisemme yksilöinä, molemmat omine haasteinemme ja vahvuuksinemme, tarjoutuu myös mahdollisuudet emotionaalisen kypsyytemme kehittymiseen näiden yhteisesti jaetujen kokemusten ja myötätunnon kautta.
Psykoterapeuttina pyrin avoimeen vuorovaikutussuhteeseen, jota leimaa ymmärrys ja hyväksyntä, ja jossa voit tuntea olosi turvalliseksi ja inspiroituneeksi työskennellessäsi kohti haluamiasi muutoksia elämässäsi. Merkityksellisten keskustelujen ja myötätunnon avulla pyrin auttamaan sinua syventämään itseymmärrystäsi ja ymmärrystä menneisyydestäsi sekä vahvistamaan itseluottamustasi tavoitteittesi saavuttamiseksi. Itsensä ja elämänsä tutkimisen ei kuitenkaan tarvitse aina olla raskasta tai jäykkää – se voi olla myös hauskaa ja inspiroivaa. Keskustelumme voivat vaihdella syvällisistä ja vakavista aiheista rentoihin hetkiin, joissa huumori, ainutlaatuiset näkökulmat ja luova ajattelu saavat kukkia vapaasti.
Lisätietoa:
- Neurodiversiteetin ymmärtäminen tehostaa asiantuntijatyötä
- ADHD-liitto – ADHD aikuisilla
- Aistiyliherkkyys arjessa
- ”Jokainen on vähän adhd ja autisti” — Onko?
- Adhd työelämässä – jos maski putoaa
- Diagnoosin parhaita puolia on se, ettei Virpi enää syytä itseään kaikesta
- Autismiliitto – Autismi eri elämänvaiheissa
- Autismikirjo ja työ — Autismiliiton opas
- Työntekoa voimavarat säilyttäen
- Suoraa puhetta autismista
- “Mihin sä tarvitset sitä diagnoosia?”
- Tuskainen lapsuus kääntyi hyväksi aikuisuudeksi
- NeuroMoninaiset